top of page
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
Logo DOEK Website 2020.png

GEEN PRETENTIES, HET DOEK MOET OP!

HOE HET ALLEMAAL BEGON

Toneelclub Doe'k Vught

Doe'k is een Vughtse amateur toneelclub die 40 jaar geleden gestart is met het spelen van kluchten en blijspelen. Ontstaan uit de wens van een aantal vrienden om theater te maken en spelen voor Vughtse bezoekers. Met grote zorg en aandacht werd in 1984 het eerste stuk aangekocht; "een mandje eieren'. Een blijspel in twee bedrijven, geschreven door R. Feenstra.

 

Vele avonden van repeteren volgden en in samenwerking met Gert Jan Hooijman werd het eerste volwaardige decor in elkaar gezet. Eind januari volgden de eerste twee avondvullende voorstellingen in zaal Schoonveld aan de van de Polstraat. Binnen 5 jaar wist Doe'k zich te upgraden naar ons eigen Vughtse Theater de Speeldoos, waar sindsdien ieder jaar drie voorstellingen gespeeld worden.

Toneelclub Doe'k Vught

De leden van Doe'k hebben daarnaast ook nog diverse andere taken. Het onderhouden van de website, het verzorgen van promotiemateriaal en de kledingcommissie en het altijd op zoek zijn naar nieuwe sponsors. Doe'k vindt het heel belangrijk dat de voorstelling toegankelijk is voor iedereen en wil de prijs van een kaartje zo laag mogelijk houden.

 

De penningmeester probeert er dan ook ieder jaar weer voor te zorgen dat de club 'kiet' speelt en dat de gemaakte kosten vergoed kunnen worden uit de kaartverkoop. Een hele klus, maar tot nog toe altijd nog gelukt. Dankzij de onbaatzuchtige en grote inzet en betrokkenheid van iedereen. Doe'k was en is nog steeds zelfvoorzienend.

Toneelclub Doe'k Vught

Veel Vught en Boxtel

Doe'k is ook Vughts. Vughtse spelers, Vughtse decorbouwers en kluchten met altijd weer een Vughts tintje. Het enige niet Vughtse zijn de bezoekers. Die komen al jarenlang ook van buiten Vught naar De Speeldoos om een voorstelling te bezoeken.

 

Deze voorstelling start altijd met een woordje van een van de bezoekers die alle mensen een prettige voorstelling wenst, waarna het doek voor de eerste keer dat jaar geopend wordt. Op vrijdag- en zaterdagavond volgen dan de reguliere voorstellingen.

 

Altijd zo goed als uitverkocht en de eerste kaarten al verkocht na het uitkomen van het programmaboek van het theater. Ook ziet men altijd een goede kaartverkoop in de maanden november en december en weet men inmiddels dat kaartjes voor Doe'k veelvuldig als Sint- en kerstcadeau worden gegeven.

Doe'k is eigenlijk de titel van de "amateurclub" al lang ontstegen. Dat blijkt wel uit het hoge aantal trouwe bezoekers en de reacties na afloop van de voorstellingen. Nog steeds is er een aantal spelers actief die er van het begin af aan bij zijn. Zij weten inmiddels welke rollen geschikt zijn voor hen en hebben een eigen speelstijl ontwikkeld, die ook herkenbaar is voor het terugkerend publiek.

 

De spelers stoppen veel tijd en aandacht in het spelen van de karakters. Het is niet alleen een kwestie van het leren van teksten. Aan alles wordt gedacht; juiste kleding, haarstijl, manier van bewegen en het ontwerp van het decor. Vooral dit laatste laat de amateurclub boven zichzelf uitstijgen. De decorontwerpen en stukken van Doe'k zijn fantastisch en worden steevast beloond met een applaus na opening van het doek bij aanvang van de voorstelling. Een vast team van hardwerkende mensen, velen ook vanaf het begin betrokken, krijg het ieder jaar weer voor elkaar een origineel en treffend decor te maken dat enorm bijdraagt aan het stuk en wat op zichzelf al bijzonder te noemen is.

Toneelclub Doe'k Vught

Aanpakken

Doe'k is ook hard werken; voor de regisseur, de souffleurs (al hebben die altijd vrij weinig te doen tijdens de voorstellingen uiteraard), de spelers en de decorbouwers. Na de zomervakantie start er altijd weer een nieuw seizoen. Een avond per week repeteren in al veel verschillende ruimtes. Van de huiskamer van de een, via het KBO gebouw aan de Esschestraat... Een leegstaande gasfabriek in Boxtel, en een boerderij. Repeteren kan overal volgens Doe'k, zelfs als er geen verwarming of stromend water is! Eind januari volgen dan de drie voorstellingen, voorafgegaan door een generale repetitie, die veelal slecht verloopt, maar zorgt voor een goede uitvoering!

 

Op woensdag tot in de late uurtjes en op donderdag tot vlak voor de voorstelling wordt er aan het decor gewerkt. Bankstellen en meubels worden gekocht of geleend bij kringloopwinkels,

 

Hooijmans trekt zo'n beetje zijn halve winkel leeg en verhuist dit naar De Speeldoos en alle spelers hebben wel iets van thuis meegenomen ter aankleding of ondersteuning van zijn of haar rol. Gezicht in de grime en haren of pruiken in de plooi. Al jarenlang verzorgt door Vughtse vrienden. Een zenuwachtig druk gepraat of een terugtrekmomentje... Ieder bedwingt zijn zenuwen op een eigen manier, maar dan gaat toch écht het doek op en levert Doe'k doorgaans drie topvoorstellingen af.

 

Direct na het laatste applaus staat het decorteam weer paraat om alles af te breken en op te ruimen. Om zondagochtend vroeg wordt dit opgehaald en opgeslagen. Je ziet dan haast niets meer van het prachtigs dat zich heeft afgespeeld op de planken...

Toneelclub Doe'k Vught

Doe'k is met elkaar en voor elkaar een kluchtig blijspel presenteren met als enig doel plezier hebben en plezier geven aan de bezoekers. De voorstellingen van Doe'k staan ieder jaar vast op de agenda van theater De Speeldoos met zo'n 800 bezoekers per jaar. Dat maakt Doe'k een begrip in Vught (en daarbuiten), nog steeds gedragen door leden van het eerste begin, maar met een open deur voor jong en oud talent uit Vught en omstreken, dat het maken van theater een warm hart toedraagt.

 

"Geen pretenties, het doek moet op!"

         Door Anika Verschuur

VINTAGE FOTOGALLERY

De eerste jaren van Doe'k in beeld...

bottom of page